Kisaraportti: Maastosarja 2009 #2 - Vaasa

Toinen maastosarjan osakilpailu käytiin 13.-14.6.2009 Vaasan kansainväliset mitat täyttävällä krossiareenalla. Matkustimme perjantaina harjoittelemaan rataa ja ajoin lauantaina takavedon SM-luokan...

Olin laittanut Jyväskylässä Neil Cragg:in vuoden 2007 EM-kisojen setupin autoon valmiiksi, jota pidin lähtökohtana säätämiselle. Pitkin perjantaita kuitenkin säädin autoa kokoajan pois päin siitä ja loppupäivästä anti-squatit olivat jo nollissa ja iskaripaikat muuttanut paikkojaan.

Keskialueen S-mutkat tuottivat ongelmia ja sain korjattua tilannetta hieman poistamalla päivän loppupuolella lisäpainot akkutelineen päältä. Auto alkoi tuntua pikkuhiljaa hyvältä ajettavalta muutenkin ja luottamus autoon löytyä lauantaita varten.

Illalla käytiin radan saunalla ja otettiin parit virvoikkeet, siitä sitten keskustan Omppuhotelliin yrittämään nukkumista.

Lauantaina aamulla laitoin kierroksen uusia kumeja alle ja ajoin parit eräharjoitukset. Ensimmäisessä alkuerässä pääsin heti hyvin ajoon kiinni; ajoin Kesselin ja Mairueen kanssa hyvää kilpailua ja kaadoin erässä vain kerran. Alkuerän kierrosaika oli erämme nopein ja jäin Kesselille vain noin 0.6 sekuntia kokonaisajassa. Muiden erien kuskien vielä lämmetessä sain yli odotusten olleen kierrossijoituksen ollessani kahdeksas. Tämä tulos periaatteessa takasi tavoitteeni täyttymisen, eli B-finaalipaikan.

Seuraavat kaksi kierrosta aloin varomaan hieman liikaa virheitä ja se aiheutti lisää virheitä, pystyssä pysyessäni ajoin liian hiljaa. Toisen ja kolmannen kierroksen eräsijoitukset olivat 17. ja 23. Ennen viimeistä alkueräkierrosta kävin tutkimassa tilannetta: A-finaalipaikkaan olisi tarvittu kai 5. nopein aika kierroksella, eli se oli poissa laskuista ja toisiksi paras tulokseni, eli 17. sija oli varmistanut minulle paikan B-finaalista. Viimeiseen erään lähdettiin siis parantamaan B-finaalin lähtöruutua.

Käänsin ennen viimeistä erää renkaat ympäri, että sain ajettua "tuoreet" lamellit sisään finaaleja varten. Kolmannella kierroksella kaadoin hyppyristä ja siipiteline katkesi jättäen siiven radalle. No koitin ajaa ilman siipeä niin paljon, kuin irtosi, mutta auton käytös muuttui hypyissä ja pitkissä mutkissa niin paljon, että sisäistämiseen meni taas kierroksia. Kuitenkin pikkuhiljaa käytös alkoi tulla tutuksi ja ajaminen oli hauskaa hieman irtonaisella perällä. Lopputulos oli yllättävän hyvä ottaen huomioon, että ajoin 7 kierrosta ilman siipeä, kierrossijoitus oli 20. sija ja jäin muutaman kymmenyksen toisen erän ajastani.

Tulokset 8. ja 17. oikeuttivat B-finaalin seitsemänteen lähtöruutuun. Korjatessani siipitelinettä, vaihdoin ison HB:n siiven pienempään Pro-Linen siipeen. Tarkoitus oli saada auto hieman paremmin kääntyväksi ja perää irtoamaan hieman enemmän.

Ensimmäinen finaali meni osaltani kohtalaisen hyvin, pääsin startissa seitsemänneltä sijalta kolmanneksi muiden kolaroidessa edessä. Kärkikaksikko K.Salmela-J.Penttinen lähtivät ajamaan karkuun ja minä olin kohtalaisen yksin kolmannella sijalla. Ajoin pari hitaampaa kierrosta ja takaa tulleet Ström ja Torkkola alkoivat kiriä eroa. Ström meni pienen taistelun jälkeen ohi minun kaataessa ja myöhemmin Torkkola tuikkasi ohi nopeammalla ajolla. Tulin erässä viidenneksi, joka oli ihan tyydyttävä tulos, tosin passivinen ajoni jäi hieman kaivelemaan.

Toiseen finaaliin lähdin taas kohtuu hyvin ensimmäiset mutkat, mutta sitten ensimmäisen hyppyrin jälkeen hipaisin toista autoa, josta ajauduin toisen auton kanssa jumiin siivestä. Sain autoni ajosuuntaan viimeisenä koko porukasta ja koitin alkaa ajamaan muita kiinni. En kuitenkaan saanut tahtia päälle ja tein vain yhden ohituksen erän aikana ajamalla. Tulin maaliin erässäni kahdesanneksi.

Lopputuloksissa olin 16. ja huonoa toista erää hieman helpotti tieto, että loppusijoitusta parantaakseni minun olisi pitänyt sijoittua kai vähintään neljänneksi.

Kisat menivät hyvin odotuksiin nähden, taas tuli pisteitä ja kokemusta plakkariin tulevia kisoja ajatellen. Alkuerissä ei ollut juuri enää edellisistä kisoista tuttua jännitystä ajossa. Trendini kisoissa on ollut, että ajan ensimmäiseen alkuerään parhaan tuloksen ja sen jälkeen koitan tavoitella sitä tulosta, jossa harvoin onnistun. Varmaan sillä on jotain tekemistä pääkopan ajatusmaailman kanssa. Jyväskylässä ajoin finaaleissa kohtalaisesti muita vastaan ja samaan ylsin Vaasassa vain toisessa finaalissa. Onnistuminen on taidon ja tuurin yhteensummaa.

Loppuun vielä rc10:lle kirjoittamani plussat ja miinukset:
Ite olin mestoilla pe-la tässä plussat ja miinukset:
+ Tavoitteiden täyttyminen (B-finaaliin)
+ 1. alkuerän kierrossijoitus M2-10:ssä (8.)